Kako jesti lanene sjemenke i zašto baš tako

kako jesti lanene sjemenke
Podijeli s drugima:

Nisu ni smočnice što su nekad bile! Baš razmišljam kako je moja baka uvijek imala samo dvije vrste sjemenki u svojoj špajzici: sezam i suncoket. Danas, kada prošetate trgovinom (posebno ako se radi o specijaliziranoj trgovini za osvještenu prehranu) naići ćete na sve i svašta: lanene sjemenke, chia sjemenke, sjemenke crnog sezama, sjemenke zlatnog lana, i tako dalje. Ne pišem ovo u negativnom tonu. Naprotiv, fascinantno mi je koliki izbor imamo i koliko su nam je ova superhrana lako dostupna.

No, prvi susret s nekim sjemenkama vas može odbiti jer niste sigurni kako ih pripremiti. Zato su danas u fokusu lanene sjemenke. Pričat ću o tome kako ih jesti, u kojim receptima ih iskoristiti i ponuditi neke zamjene.

Kako pravilno konzumirati lanene sjemenke?

Pored lanenog ulja, na policama trgovina možete ove namirnice pronaći u dva oblika: cijele i mljevene. No, postavlja se pitanje: kako ih konzumirati da bismo iskoristili sve njihove prednosti?

Većina stručnjaka savjetuje konzumaciju mljevenog lana umjesto cijelih sjemenki jer su cijele sjemenke teže probavljive. Odnosno, cijele sjemenke samo prođu kroz vaš probavni trakt, što znači da vaše tijelo ne iskoristi brojne prednosti koje one nude. [1] Mljevenje pomaže tijelu da iskoristi i apsorbira hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina i magnezija. [2]

Naravno, ništa loše se neće dogoditi ako pojedete cijele lanene sjemenke, no ipak ćete imati više koristi ako ih sameljete. [3]

Što se količine tiče, dovoljno je pojesti jednu do dvije žličice dnevno. [4] Ako vam se to čini puno, na kraju članka ću podijeliti nekoliko zamjena za lanene sjemenke kako vam one ne bi dosadile. 🙂

Kako samljeti lanene sjemenke?

Postoji nekoliko metoda mljevenja lanenih sjemenki, a najčešće je korištenje blendera ili mlina za kavu. Mlin za kavu možda je jači od blendera i završni produkt bude sitniji, no njegova zapremnina je dosta mala. U blender, s druge strane, možete usipati veću količinu sjemenki i biti brži s cijelim postupkom.

Da biste dobili mljevene lanene sjemenke, samo dodajte sjemenke u jedan od navedenih kućanskih aparata koji imate i uključite dok ne dobijete fini prah. Toliko je brzo i jednostavno!

mljevene lanene sjemenke iz blendera

Nakon korištenja, aparat dobro očistite, posebno ako koristite mlin i za kavu.

Kako koristiti lanene sjemenke?

Kada nije u velikim količinama, okus samog lana je blag i orašast što pomaže kada razmišljamo u koje recepte ga uključiti. Osobno ga volim posipati po domaćim pecivima prije pečenja ili ubaciti u smjesu za kruh, a često ga ubacujem i u smoothie.

Mljevenu je sjemenku lakše ukomponirati u neko jelo. Na Instagramu sam nekoliko puta vidjela da je ljudi miješaju s jogurtom i uživaju tako u napitku za doručak. Česti je sastojak zobenih kaša, ali i domaćih grickalica i salata.

lanene sjemenke u jogurtu s voćem

Ovdje bih voljela napomenuti da pažljivo dozirate ove sjemenke. Naime, u prevelikim količinama ne samo da utječu na probavu [5], već i njihov orašast okus postane gorkast.

Kako čuvati lanene sjemenke?

Čuvajte lanene sjemenke na tamnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti. Nakon otvaranja, vrećicu dobro zatvorite ili pak sjemenke prebacite u plastičnu posudicu s poklopcem kako biste spriječili ulazak vlake. Na posudicu svakako prepišite rok trajanja.

Nadalje, preporučuje se čuvanje svježe mljevenog lana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Nemojte na njega zaboraviti, već ga potrošite unutar nekoliko tjedana.

Zamjena za lanene sjemenke

Chia sjemenke su najčešća zamjena za lanene sjemenke, posebno ako pričamo o njihovim sličnim nutritivnim vrijednostima. Baš poput lana, bogate su omega-3 masnim kiselinama i vlaknima što ih čini odličnima za zdravlje srca i crijeva. [6]

Sjemenke suncokreta su druga zamjena i, osobno, ukusnija. Iako nemaju omega-3 koliko chia ili lan, ove sjemenke su izvrsna potpora imunološkom sustavu i doprinose povećanju razine energije kroz dan. [7] Izvrstan su izvor brojnih mikronutrijenata, a posebno ih volim zbog njihove teksture. Nema mi dražeg dodatka domaćim granolama ili klipićima.

Nadam se da ste naučili nešto više o laninim sjemenkama. Ako možete, podijelite svoje znanje sa svojom bakom. Tko zna, možda vas iznenadi svojim pričama o sjemenkama iz svoje mladosti. U svakom slučaju, neka razmjena iskustava bude most između generacija i podsjetnik na važnost prenošenja znanja. 🙂

Podijeli s drugima:
Želim obavijesti
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare