Što je kačkavalj i čime ga zamijeniti?

sto je kackavalj i cime ga zamijeniti
Podijeli s drugima:

Kačkavalj je sir koji se tradicionalno izrađuje od ovčjeg mlijeka ili kombinacije ovčjeg i kravljeg mlijeka. No, sa smanjenjem broja ovaca, kačkavalj se sve češće počeo proizvoditi i samo od kravljeg mlijeka.

Ovaj sir se odlikuje glatkom i elastičnom korom koja prelazi u kompaktnu, bezrupnu teksturu slične boje slame. Kora je jestiva, a prirodna žuta boja dolazi od ishrane bogate travom. Okus zrelog kačkavalja je slan i pikantan, a specifična struktura potječe od jedinstvenog načina proizvodnje.

Proizvodnja kačkavalja je proces koji zahtijeva strpljenje i preciznost. Prvo, sir se pari kako bi postao elastičan. Nakon toga, mijesi se ručno i stavlja u kalupe koji će, u roku od 24 sata, oblikovati kačkavalj. Svaki kolut sira zrije na policama od smrekovih dasaka u prostoriji s kontroliranom temperaturom i vlagom.

Ova vrsta drva idealna je za održavanje potrebne razine vlage i dodatno obogaćuje okus kačkavalja. Svaki kolut sira i daska se redovito okreću kako bi se osigurala ravnoteža vlage. Sam proces zrenja traje nekoliko mjeseci, ovisno o željenoj zrelosti sira.

Ovaj sir proizvodi se na Siciliji u Italiji. S vremenom se proširio po cijeloj Italiji i na Balkan, a danas je vrlo popularan u Srbiji, posebno u mjestu Pirot.

Postoje dvije teorije o podrijetlu kačkavalja. Jedna tvrdi da potječe iz Italije, gdje se naziva “caciocavallo” što znači konjska glava, dok druga teorija ukazuje na bugarsko podrijetlo.

Ako tražite zamjenu za kačkavalj, postoje neki slični sirevi koji mogu poslužiti kao alternativa. Gouda je jedan od najboljih izbora, sličnog okusa i teksture. Trapist također pruža slično iskustvo, dok neki preferiraju Cheddar kao zamjenu.

Kačkavalj se može koristiti na različite načine – može se pohati, posipati po špagetima, dodati u složenac, poslužiti na sirnoj plati ili uključiti u omlet. Ako ste se opremili ovim sirom, probajte ga na što više načina i uživajte u njegovom jedinstvenom okusu!

Podijeli s drugima:
Želim obavijesti
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare