Kako zgusnuti bolonez? 5 praktičnih načina

kako zgusnuti bolonjez
Podijeli s drugima:

Bolonjez je zasigurno mnogima omiljeni mesni umak. No, kada je riječ o kuhanju savršenog bolonjeza, stvari mogu ispasti kompliciranije nego što smo očekivali. Jedan od ključnih elemenata je postizanje prave konzistencije umaka. Ako je i vama bolonjez ispao previše vodenast, ovaj članak će vam pomoći. Donosim vam 5 jednostavnih tehnika koje možete primijeniti kako biste zgusnuli bolonjez i postigli bogatiju teksturu i okus.

Najbolji načini za zgušnjavanje vašeg bolonjeza uključuju vađenje viška tekućine, kuhanje tjestenine direktno u umaku, korištenje brašna, dodavanje pirea od povrća u umak, ili dodavanje sira u umak.

No, ‘ajmo objasniti svaku od ovih kreativnih ideja kako biste svoj bolonjez pretvorili u savršen omjer umaka i mesa.

Izvadite višak tekućine

Postoje različite metode vađenja prekomjerne tekućine iz bolonjeza. Jedan način je upotreba kutljače. Kutljača se koristi tako da se stavi na vrh posude s umakom, nakon čega ju blago nagnete kako bi se tekućina prelila u kutljaču. 

Druga metoda vađenja viška tekućine je korištenje kruha. Pripremite kriške svježeg, mekanog kruha. Pažljivo prislonite krišku na površinu bolonjeza kako bi kruh upio tekućinu, kao kada pokušavate pokupiti ostatke umaka s dna tave. Uživajte u kruhu natopljenim umakom za predjelo ili snack tijekom dana.

Kuhajte tjesteninu u bolonjezu

kuhajte tjesteninu u bolonjezu

Umjesto da odvojeno kuhate tjesteninu i umak, možete dodati tjesteninu izravno u posudu s bolonjezom. Tjestenina će upiti dio tekućine iz umaka tijekom kuhanja, čime će se umak zgusnuti bez previše truda. Preporučujem ovu metodu jer doprinosi bogatijem okusu tjestenine zahvaljujući upijanju arome bolonjeza.

Umaku dodajte brašno

Treća tehnika koju možete primijeniti za zgusnuće bolonjeza je upotreba brašna. Prethodno pomiješajte brašno s malom količinom hladne vode kako biste napravili glatku pastu koju zatim dodajete u umak. Kao rezultat, brašno će apsorbirati višak tekućine i stvoriti gušću konzistenciju umaka.

Dodajte blendano povrće

Povrće poput luka, celera ili mrkve mogu se kuhati i zatim usitniti u blenderu ili pomoću štapnog miksera kako bi se dobila glatka smjesa. Dodavanje ovog pirea u bolonjez će doprinijeti zgusnutosti umaka, a istovremeno će obogatiti okus i nutritivnu vrijednost jela. Pritom pazite da ne koristite povrće s visokim udjelom vode.

Dodajte sir direktno u bolonjez

dodajte sir u bolonjez

Bolonjez često začinimo sirom kada ga već serviramo na tanjuru sa špagetima. No, dodavanje ribanog parmezana, cheddara, ili sličnog sira također može pomoći zgusnutoj teksturi bolonjeza. Osim što će pružiti kremastiju konzistenciju, sir će također dodati intenzivan okus jelu. Eksperimentirajte s različitim vrstama sira kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašem ukusu.

Ostatke bolonjez umaka možete iskoristiti za pripremu lazanja bolonjez.

Podijeli s drugima:
Želim obavijesti
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare