6 trikova kako zgusnuti gulaš

kako zgusnuti gulaš
Podijeli s drugima:

Gulaš je tradicionalno jelo koje mnogi vole zbog njegovog bogatog okusa, ali i načina pripreme. Često se kuha u kotliću u dobrom društvu, što ga čini još dražim jelom. No, što kada gulaš ispadne prerijedak? Kako postići savršenu gustoću? U nastavku ćete saznati nekoliko trikova kako zgusnuti gulaš te koje su prednosti i nedostaci svakog od njih.

Dodajte zapšku

dodavanje zaprške u gulaš

Zapška je stara, dobro poznata metoda zgušnjavanja gulaša, safta, variva i sličnih jela. Priprema se tako da se masnoća (npr. svinjska mast ili ulje) zagrije u tavi, a zatim se dodaje brašno i slatka paprika. Zajedno se prže i miješaju par minuta dok boja ne postane tamno crvena do smećkasta. Zaprška se potom dodaje u gulaš i pusti da se kuha još oko 20 minuta ili dok se ne dobije željena konzistencija.

Prednosti zaprše su što produbljuje okus gulaša (neki čak dodaju zapršku samo zbog okusa) te je relativno jednostavna za pripremu. No, zbog zaprške biste mogli imati probleme sa žgaravicom.

Ubacite pire krumpir

Da biste koristili pire krumpir kao zgušnjivač, jednostavno dodajte već pripremljeni pire krumpir u gulaš. Počnite s manjom količinom i dodajte više prema potrebi dok ne postignete željenu gustoću. Rezultat će biti fini, kremasti gulaš.

Okus gulaša s dodatkom pire krumpira blaži je od okusa gulaša sa zaprškom, no pire krumpir svejedno utječe na ukupni doživljaj jela s obzirom na to da je moguća neujednačena konzistencija gulaša.

Pro tip: Osim krumpira, možete napraviti pire od nekog drugog korjenastog povrća ili čak graha. Možete iskoristiti moju ideju pirea od krumpira i celera.

Kuhajte krumpir u gulašu

dodavanje kockica krumpira u gulaš

Da biste koristili ovu metodu, dodajte krumpir narezan na kockice u gulaš i kuhajte dok krumpir ne postane mekan i počne se raspadati. Kako se krumpir kuha, otpustit će škrob koji će prirodno zgusnuti vaš gulaš.

Predost ove metode je što je ovo prirodan način zgušnjavanja gulaša, a iz iskustva mogu reći da je krumpir jedan od najdražih dodataka gulašu (ako ga nije previše, naravno). Nedostatak bi bio produženo vrijeme kuhanja gulaša.

Koristite krušne mrvice

Dodavanje krušnih mrvica u gulaš (ili bilo koje varivo ili saft) je manje poznata metoda zgušnjavanja. Vjerojatno zato što promijeni teksturu jela te uvelike ublaži okus. Ako ih stavite previše, dobit ćete bljedunjav okus. Samo zamislite da ostavite krišku kruha u gulašu da se namače i tako jedete gulaš. Nekima ovo možda zvuči privlačno, no je li to gulaš koji želite poslužiti gostima? 🙂

U svakom slučaju, ovo je brzo i jednostavno rješenje, pa ako ste skloni eksperimentiranju, zašto ne probati?

Ocijedite višak tekućine

Umjesto dodavanja sastojaka u gulaš, ova brza metoda podrazumijeva micanje tekućine. Rezultat je manja ukupna količina gulaša, a sastrane vas čeka tekućina s kojom možda ne znate što biste. Srećom, uvijek se nađe netko tko će bez problema guštati i u samoj tekućini ili umakati krišku kruha u nju. Zato je nikako nemojte baciti.

Kuhajte na laganoj vatri

Zadnji način zgušnjavanja ovog aromatičnog jela je kuhanje na laganoj vatri bez poklopca kako bi višak tekućine ispario. Ova metoda jest prirodna i na krau vas čeka gulaš prepun okusa, no zahtjeva vrijeme i strpljenje. Također, valja uvijek biti na oprezu kako se neki sastojci ne bi prekuhali.

Zaključimo da svaka tehnika donosi svoju jedinstvenu teksturu i okus. Međutim, najbolja metoda ovisi o osobnim preferencijama i željama za finalnom konzistencijom i okusom.

Tradicionalna zaprška pruža dodatnu dubinu okusa, dok metode poput pire krumpira ili krušnih mrvica nude brza rješenja s promjenljivom konzistencijom. Smanjenje gulaša na laganoj vatri često se smatra najprirodnijom metodom koja očuva integralnost okusa bez dodavanja dodatnih sastojaka.

Ako bih morala izdvojiti nabolji način zgušnjavanja, rekla bih da je to kombiniranje kuhanja kockica krumpira u gulašu te kuhanje na laganoj vatri bez poklopca. Lagana vatra će prirodno zgusnuti jelo i zadržati sve arome unutra, dok će krumpir učiniti cjelokupno jelo blažim.

Slobodno pišite u komentarima koja od ovih metoda najviše odgovara vašem ukusu i tradiciji

Podijeli s drugima:
Želim obavijesti
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare