Koliko dugo držati meso u pacu (marinadi) za najbolje pečenje?

koliko dugo držati meso u marinadi
Podijeli s drugima:

Mariniranje mesa je ključan korak u pripremi koji pomaže da meso postane sočno, ukusno i mekano. Ipak, važno je znati koliko dugo držati meso u pacu iz sigurnosnih razloga, ali i kako bi se postigli najbolji rezultati. U nastavku ću vam odgovoriti na pitanje iz naslova, a zatim objasniti koliko dugo meso može stajati u marinadi te koje začine i marinade koristiti za različite vrste mesa, ribe i povrća.

Koliko dugo držati meso u pacu?

Većina recepata preporučuje da se meso drži u marinadi između 6 i 24 sata. To je dovoljno vremena da marinada prožme meso i poboljša njegov okus i teksturu. Držanje mesa u pacu duže od 2 dana može početi razgrađivati vlakna mesa, što može rezultirati gnjecavom teksturom.

Nadalje, uvijek držite marinirano meso u hladnjaku kako biste spriječili rast bakterija i osigurali sigurnost hrane.

Koliko meso može stajati u marinadi?

 • Piletina: Piletina je najukusnija ako stoji u marinadi od dva do 24 sata, a maksimalno 2 dana. Ako marinirate duže od 24 sata, meso može postati previše mekano i gnjecavo.
 • Junetina: Junetina se može marinirati između 6 i 24 sata. Za dublje okuse i mekšu teksturu, možete je ostaviti do 48 sati, ali ne duže.
 • Svinjetina: Svinjetina može stajati u marinadi do 3 dana, ali najbolje rezultate ćete postići ako je marinirate između 6 i 24 sata.
 • Govedina: Govedina može biti u marinadi do 2 dana, a optimalno vrijeme mariniranja je između 6 i 24 sata. Možete je ostaviti i 48 sati za jači okus.
 • Teletina: Teletina se može marinirati od 2 do 24 sata. Duže mariniranje može rezultirati gubitkom teksture i svakako je potrošite u roku od 2 dana.
 • Divljač: Divljač može stajati u marinadi između 6 i 24 sata. Mariniranje preko 24 sata može poboljšati okus, ali može utjecati na teksturu.
 • Riba i morski plodovi: Riba i morski plodovi mogu stajati u marinadi do 1 dana, ali obično je dovoljno marinirati ribu između 15 minuta i 1 sat.
piletina u pacu odnosno marinadi

Koji začini i marinade su najbolji za koje meso, ribu i povrće?

Meso

 • Piletina: Piletina dobro reagira na marinade s limunovim sokom, jogurtom, medom, senfom, češnjakom, ružmarinom i timijanom.
 • Junetina: Marinade s crnim vinom, sojinim umakom, češnjakom, lukom, paprom i začinskim biljem poput majčine dušice i ružmarina su idealne.
 • Svinjetina: Marinade s jabučnim sokom, senfom, medom, češnjakom, timijanom i ružmarinom daju odličan okus.
 • Govedina: Soja umak, crveno vino, češnjak, đumbir, med i začini poput papra, ružmarina i majčine dušice su odlični za govedinu.
 • Teletina: Marinade s bijelim vinom, limunovim sokom, češnjakom, ružmarinom i timijanom su izvrsne za teletinu. Češnjak je bio glavni začin u mojoj sporo pečenoj teletini.
 • Divljač: Marinade s crnim vinom, borovnicama, ružmarinom, lovorovim listom i češnjakom su najbolje za divljač.

Riba i morski plodovi

 • Riba: Riba se najbolje marinira s limunovim ili limetinim sokom, bijelim vinom, češnjakom, koprom, peršinom i maslinovim uljem. Marinirajte ribu između 15 minuta i 1 sata.
 • Morski plodovi: Marinade s limunovim sokom, češnjakom, maslinovim uljem, peršinom i čilijem su odlične za morske plodove. S tim sam sastojcima osobno marinirala kozice pečene na tavi i ispale su odlično! Marinirajte morske plodove između 15 minuta i 30 minuta.

Povrće

 • Povrće: Povrće se može marinirati s maslinovim uljem, balzamičnim octom, limunovim sokom, češnjakom, solju, paprom i začinskim biljem poput origana i timijana. Marinirajte povrće između 30 minuta i 2 sata, a odličan recept za povrće i ribu možete pronaći ovdje.
marinada za ribu i povrće u marinadi

Da zaključimo, pravilno mariniranje mesa, ribe i povrća može značajno poboljšati okus i teksturu jela. Pridržavanje preporučenih vremena mariniranja i korištenje odgovarajućih začina i sastojaka ključni su za postizanje najboljih rezultata.

U komentarima ispod članka slobodno napišite koji su vaši najdraži začini i marinade!

Podijeli s drugima:
Želim obavijesti
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare