Što je mileram: uporaba i zamjene

Što je mileram: uporaba i zamjene
Podijeli s drugima:

Mileram ste vidjeli na policama, primijetili ga na listi sastojaka recepata, čuli ste i za mileram tortu. Možda ste se i zapitali što je zapravo mileram. I niste jedini. Ova namirnica nije toliko poznata na svjetskoj gastro sceni kao što su to neki drugi mliječni proizvodi, no u zemljama srednje i istočne Europe postao je svakodnevna namirnica.

Ova kremasta namirnica blagog je okusa i često se koristi u pripremi raznih vrsta jela, od slatkih kolača do slanih umaka. Zanimljivo je, mada mileram ponekad može biti pogrešno klasificiran kao vrsta sira, zapravo je to fermentirani mliječni proizvod. Stoga, dobro je razumjeti kako se mileram dobiva, kako se koristi u kuhanju i koje su najbolje zamjene ako ga nema pri ruci.

Kako se dobiva mileram?

Iako se često može pomiješati s vrstom sira zbog njegove bogate teksture, mileram nije sir. Proces proizvodnje milerama razlikuje se od procesa proizvodnje sira. 

Mileram se dobiva fermentacijom svježeg mlijeka ili vrhnja pomoću određenih vrsta bakterija. Ove bakterije konzumiraju laktozu (mliječni šećer) u mlijeku, pretvarajući je u mliječnu kiselinu. Taj proces uzrokuje zgušnjavanje i kiseljenje mlijeka, stvarajući proizvod koji je poznat kao mileram. Zahvaljujući ovom procesu, mileram ima svoj karakterističan, blago kiseli okus.

Mileram najčešće ima 22% mliječne masti, no možete ga pronaći i s čak 30% m.m. Zato je njegova tekstura tako kremasta i čvrsta.

Za što se koristi mileram?

Mileram je svestran sastojak koji se koristi u različitim jelima. U slanim jelima, mileram se često koristi kao umak, preljev za salate, dodatak juhama i varivima, ili za pripremu tjestenine. Uz to, često se koristi kao sastojak u pripremi različitih vrsta peciva, kolača i torti. Poznata mileram torta je po ovoj namirnici dobila i ime.

Što je mileram: uporaba i zamjene

Na svestranost milerama ukazuju i brojni recepti koji ga uključuju. Neki od primjera su juha od brokule i mrkve, polpete od puretine, varivo od špinata i dinstana piletina s rižom.

Jelu dodajete mileram kada želite poboljšati ukupnu teksturu i okus jela. Mileram je posebno poznat po tome što može ublažiti oštre ili jake okuse u nekim jelima, stvarajući uravnoteženu paletu okusa.

Što ako nemate mileram?

Ukoliko vam je potreban mileram za recept, a ne možete ga nabaviti, postoji nekoliko zamjena koje možete koristiti. Svaka zamjena ima svoje specifičnosti, stoga je važno odabrati onu koja će najbolje odgovarati receptu koji pripremate.

Kiselo vrhnje

Iako su mileram i kiselo vrhnje različiti, oba proizvoda imaju sličan okus i teksturu. Ovo je najuniverzalnija zamjena i može se koristiti u većini jela, uključujući slane recepte poput umaka, juha i gulaša, kao i u desertima kao što su kolači i torte.

Svakako odaberite vrhnje s najmanje 20% m.m. kako bi tekstura bila što sličnija mileramu. Kiselo vrhnje s manjim postotkom mliječnih masti su vodenasta, stoga vam recept s njime možda neće dobro ispasti.

kiselo vrhnje kao zamjena za mileram

Grčki jogurt

Grčki jogurt je druga zamjena za mileram. Ima kremast izgled i blago kiseli okus, slično kao mileram. On je odličan u slatkim receptima, poput kolača, muffina ili kao preljev za voće. 

U slanim receptima, može biti dobra zamjena u hladnim umacima ili dressingima za salatu, ali može zgrušavati na visokim temperaturama, stoga ga nemojte baš koristiti u jelima koja zahtijevaju kuhanje.Eventualno ga pokušajte dodati na kraju i paziti da se ne zgrušava.

Crème fraîche 

Ovaj francuski mliječni proizvod je vrlo sličan mileramu, iako je malo manje kiseo. On također može biti dobra zamjena za mileram u receptima koji zahtijevaju bogatu, kremastu teksturu.

Kombinacija vrhnja i limunovog soka

Ako ništa drugo nije dostupno, možete kombinirati 1 šalicu vrhnja za šlag s 1 žlicom limunovog soka. Ostavite mješavinu da odstoji 10 minuta prije upotrebe kako bi limunov sok pomogao zgusnuti vrhnje, a kiselost će imitirati kiselost milerama.

Ova je zamjena najbolja za slane recepte koji se kuhaju, poput umaka, juha ili variva.

Vrhnje za kuhanje

Vrhnje za kuhanje može poslužiti kao zamjena za mileram, pogotovo u receptima koji zahtijevaju kuhanje. Međutim, treba napomenuti da vrhnje za kuhanje nije kiselo kao mileram, pa može malo promijeniti okus jela. Možete dodati malo limunovog soka ili bijelog vinskog octa da povećate kiselost.

Krem sir

Krem sir može poslužiti kao zamjena za mileram, ali treba biti oprezan jer se tekstura i okus blago razlikuju. Krem sir je obično gušći i manje kiseo od milerama. Ako koristite krem sir kao zamjenu, možete razrijediti njegovu gustu konzistenciju dodavanjem malo mlijeka ili vrhnja.

Ova je zamjena dobra za deserte ili slatka pečena jela, poput cheesecakea. Također se može koristiti u nekim slanim receptima, poput dipova.

Međutim, ako je kiselost važan element u vašem jelu, možda ćete htjeti dodati malo limunovog soka ili bijelog vinskog octa u krem sir kako biste povećali cjelokupnu kiselost jela.

U svakom slučaju, zamjena milerama zahtijeva malo razmišljanja o vrsti recepta koji pripremate i okusima koje želite postići. Bitno je uzeti u obzir teksturu i okus svake zamjene, kako bi konačni rezultat bio što bliži originalu.

Podijeli s drugima:
Želim obavijesti
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare